en

Ένας χώρος για τις τέχνες και τον σχεδιασμό

Ομαδική

Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Τέχνη – Αθήνα 2011

Σύγχρονες Προσεγγίσεις στην Τέχνη – Αθήνα 2011

Σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την Ελλάδα που μένουν και σπουδάζουν στην Αθήνα, συμμετέχουν σε αυτή την ομαδική έκθεση με σκοπό την παρουσίαση μιας πλευράς της σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα σήμερα. Νέοι καλλιτέχνες συμμετέχουν με διάφορες τεχνικές και μέσα, από κάρβουνο σε χαρτί μέχρι βίντεο, χωρικές εγκαταστάσεις και ερμηνευτική τέχνη. Επιμέλεια: Ildikó Sarkadi, Διεύθυνση Σχεδιασμού και Τέχνης.

Anita Gauran, Εγκατάσταση
Space Dreams: 12 φωτογραφίες και μια γραμμή. Είναι ένα φανταστικό έργο αρχιτεκτονικής που λειτουργεί ως σύμβολο του νου (περιορισμένος χώρος). Ο ρόλος της φωτογραφίας είναι να εκθέτει τους χώρους διαβίωσης από μέσα από την κάψουλα. Το σχέδιο έχει εμπνευστεί από την κάψουλα MPCV (έργο σχεδιασμένο από τη NASA και την Lockheed Martin). Η εγκατάσταση αντανακλά τις ανασφάλειες της καθημερινότητας παρα όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις από την δεκαετία του 60. Αναφέρεται στο αρχιτεκτονικό κίνημα του μεταβολισμού και της Archigram. Στον κινηματογράφο από τους Chris Marker, Peter Watkins, Andrei Tarkovsky… στους εικαστικούς όπως οι Anne και Patrick Poirier, Tom Drahos, Thanassis Rentz…. Στο νέο κύμα της ηλεκτρονικής μουσικής και στο rock n roll.
Η Anita Gauran γεννήθηκε στην Τουλούζη, Γαλλία το 1988. Σπουδάζει Καλές Τέχνες στη Rennes και από το 2010 μέχρι το 2011 συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 2/6/2011]
Boris Lafargue, Εγκατάσταση
Το έργο «I am not trying to be a contemporary artist» («Δεν προσπαθώ να είμαι ένας σύγχρονος εικαστικός») είναι μια ερώτηση που κάθε εικαστικός θα πρέπει να ρωτάει τον εαυτό του όταν οι παραγωγή του τείνει να γίνει εμπορικό αντικείμενο αντί για προβληματισμός. Είναι μια απάντηση στο έργο του Βέλγου εικαστικού Emilio Lopez Menchero «Trying to be …», όπου θέλει «να μπει στο πετσί» διάσημων ανθρώπων (Balzac) και προσπαθεί να τους μιμείται.
Ο Boris Lafargue ζει και εργάζεται στην Λίλ, Γαλλία και στην Αθήνα. Αφού έμαθε να είναι γλύπτης δίπλα στους Βασίλη Μιχαήλ και Hérvé Lesieur, εντάχθηκε στο εργαστήριο του Τρανού και του Λάππας. Η δουλειά του μέσα από εγκαταστάσεις και κατασκευές, δημιουργεί ερωτήματα πολιτικών, πολιτιστικών και ανθρωπίνων ιδεών.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 2/6/2011]
Svetlana Limnios, Ερμηνευτική
Ραντεβού: Δύο ντυμένοι άνθρωποι (άνδρας και γυναίκα), δύο γλάστρες, χώμα. Επιχειρώντας τη συμφιλίωση με τη φύση.
Η Svetlana Limnios γεννήθηκε στο Τομσκ, Σιβηρία, Ρωσία. Από 2005 μέχρι το 2006 σπούδασε παραδοσιακή Κορεάτικη ζωγραφική με τον εικαστικό Noksan Gujaok, Νότιος Κορέα. Από το 2007 μέχρι το 2008 σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική στο Πλάκας Κέντρο Τεχνών. Από το 2008 σπουδάζει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 2/6/2011]
Laura Martin De Blado, Φωτογραφία
«Κατασκευάζοντας την Καταστροφή» είναι ο τίτλος του έργου. Μέσα από μια σειρά φωτογραφιών από ερειπωμένα και εγκαταλελειμμένα σπίτια προσπαθώ να βρω την ομορφιά της καταστροφής. Συνθέτω φωτογραφικά μοντάζ με κομμάτια από τις εικόνες και νέες κατασκευές δημιουργούνται με την διάλυση των εγκαταλελειμμένων χώρων δίνοντας την αίσθηση της αναγέννησης και της συνεχούς αλλαγής στον χρόνο.
Η Laura Martin De Blado γεννήθηκε στην Γκιρόνα, Ισπανία το 1986. Το 2004 ξεκίνησε να σπουδάζει καλές τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Το 2009 σπούδασε γλυπτική στο Πανεπιστήμιο της Χιλής. Τελειώνει τις σπουδές της στις καλές τέχνες στην Αθήνα. Έχει κάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ισπανία και Χιλή.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 2/6/2011]
David Perez Garcia, Ερμηνευτική
Ραντεβού: Δύο ντυμένοι άνθρωποι (άνδρας και γυναίκα), δύο γλάστρες, χώμα. Επιχειρώντας τη συμφιλίωση με τη φύση.
Ο David Perez Garcia γεννήθηκε στην Σεβίλλη, Ισπανία. Σπούδασε γλυπτική με μέταλλο, πέτρα και ξύλο. Συμμετείχε και οργάνωσε το φεστιβάλ performance στην Γρανάδα και έχει συμμετάσχει σε άλλες ομαδικές εκθέσεις.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 2/6/2011]
Sabina Andrés Rodrigálvarez, Χαρακτική
Η θεματική της «χαρτομεγένθυνσης» και των διαδρομών επαναλαμβάνεται στη δουλειά μου. Αναλύοντας γεωγραφικές καταστάσεις, επαναπροσδιορίζοντας τον χώρο ως την προσωπική μου εμπειρία και μεταφορά, κόβοντας, κομματιάζοντας και τελικά ανακατασκευάζοντας την λογική αναπαράσταση της πραγματικότητας γίνεται ο στόχος. Σε αυτό το έργο χάρτες της Βαρκελώνης και της Αθήνας αναμειγνύονται ως η προσωπική μου άποψη των πόλεων που μένω ή έχω μείνει. Δημιουργώ τις προσωπικές και υποκειμενικές συνδέσεις μεταξύ των δύο πόλεων προσπαθώντας να ανακαλύψω νέες οπτικές γωνίες, νέες αφηγήσεις βασισμένες σε νέα κριτήρια.
Η Sabina Andrés Rodrigálvarez γεννήθηκε στην Βαρκελώνη, Ισπανία το 1988. Ξεκίνησε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης το 2006. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ξυλογραφίας στο Centro International de las Estampa Contempranea και μαθήματα λιθογραφίας στην Talles Ewquina. Ολοκληρώνει την ειδίκευσή της στην χαρακτική στην Αθήνα το 2011. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Βαρκελώνη.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 3/6/2011]
Eulalia Sellares I Buscart, Φωτογραφία
Με το έργο αυτό ψάχνω για τα παιχνίδια του μυαλού. Είναι το μυαλό σου που σου προκαλεί φόβο, ή είναι το μυαλό σου που πιέζει τον εαυτό σου…
Η Eulalia Sellares I Buscart γεννήθηκε στη Βαρκελώνη, Ισπανία το 1985. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης καλές τέχνες. Από το 2007 είναι μέλος της εικαστικής ομάδας Solitaria, Manlleu. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ισπανία.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 2/6/2011]
Julie Siskova, Φωτογραφία
Όταν ήμουν στο Περού, έκανα το «υπόγεια κεραμική», το οποία ήταν μια διαδικασία δημιουργίας διαφόρων τρυπών στην άμμο, στο χώμα με ρίζες, πέτρες κλπ. Στην Ελλάδα, αποφάσισα να βρω μερικά ενδιαφέροντα ίχνη κυρίως από ανθρώπους, ζώα και τροχούς στο χώμα, στην άμμο και στο πεζοδρόμιο στην Αθήνα. Έτσι δημιούργησα μια συλλογή από τα ίχνη μέσω φωτογραφιών και γύψινων ομοιωμάτων. Είμαι ένας ανιχνευτικός σκύλος που προσπαθεί να βρει το σωστό δρόμο ακολουθώντας τη μυρωδιά.
Η Julie Siskova γεννήθηκε στην Susice, Τσεχία το 1984. Από το 2004 μέχρι το 2006 σπούδασε κεραμική και πορσελάνη στο Πανεπιστήμιο J.E. Purkyne στο Usti nad Labem και στην Ακαδημία Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού της Πράγας. Το 2008 σπούδασε Φωτογραφία στη Σχολή Φιλμ και Τηλεόρασης της Ακαδημίας Ερμηνευτικών Τεχνών της Πράγας. Το 2009 σπούδασε γλυπτική στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Pontificia του Περού στη Λίμα. Το 2011 σπούδασε γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Τσεχία.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 2/6/2011]
Ana Torralba Loyo, Βίντεο
Η Ana Torralba Loyo γεννήθηκε στην Σανταντέρ, Ισπανία το 1987. Μετακομίζει στην Μαδρίτη και σπουδάζει καλές τέχνες. Το ενδιαφέρον της στην φωτογραφία και την εικονογράφηση ξεκινά να διαμορφώνεται στο Πανεπιστήμιο Vigo (Galicia) όπου ασχολείται με την εικόνα που ξεκινά από τη μεταφορά της καθημερινότητας. Είναι τελειόφοιτη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 2/6/2011]
Τζίνα Δελλασούδα, Χαρακτική
Η Τζίνα Δελλασούδα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών. Από το 2009 είναι φοιτήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών στο Πρώτο Εργαστήριο Χαρακτικής και υποψήφια διδάκτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τη απεικόνιση των ευπαθών ομάδων στην τέχνη και τον ρόλο του εικαστικού έργου στην ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα (4) για πανεπιστημιακά συγγράμματα με θέμα τα άτομα με αναπηρία και έχει συμμετάσχει στην εικονογράφηση των βιβλίων της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έχει διδάξει εικαστικό παιχνίδι στο δημοτικό του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε ό,τι αφορά στη χαρακτική, ασχολείται κυρίως με την κολλαγραφία και τις διάφορες τεχνικές χάραξης (οξυγραφία, χάραξη σε πλεξιγκλάς). Θεματικοί της άξονες: φύση – άνθρωπος – αστικό τοπίο.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 24/5/2012]
Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Βίντεο Εγκατάσταση
Ο Αλέξανδρος Κακλαμάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Απέκτησε το πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Α.Π.Θ. Το 2005. Το 2006 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Το 2010 συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus–Socrates, στην Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών (Artesis) στην Αμβέρσα του Βελγίου, στο τμήμα In Situ. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Βέλγιο. Ζει στην Αθήνα και είναι τελειόφοιτος στην Α.Σ.Κ.Τ.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 24/5/2012]
Σοφία Λιβανού, Χαρακτική
Η απόδοση της σκουριάς στη μεγάλη και επιβλητική φόρμα της πλώρης ενός καραβιού ήταν η κύρια μελέτη του ζωγραφικού της έργου. Αυτή η αναζήτηση της υφής, η πάροδος του χρόνου πάνω στην ύλη, απασχόλησε και στη συνέχεια το έργο της με τις τεχνικές της Χαρακτικής. Η ύλη αυτή αποδίδεται τώρα στην αυστηρά δομημένη φόρμα ενός κτηρίου από μια οπτική γωνία που θα θύμιζε τη φόρμα ενός καραβιού.
Η Σοφία Λιβανού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Αποφοίτησε από το 2ο Ενιαίο Γενικό Λύκειο Γαλατσίου το 1995 και την ίδια χρονιά εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Σπούδασε στο Τρίτο Εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγήτρια τη Ρένα Παπασπύρου και αποφοίτησε με άριστα το 2001. Διακρίθηκε με επαίνους στον ετήσιο διαγωνισμό για το «Έπαθλο Γιάννη Σπυρόπουλου» το 1999 και στο διαγωνισμό του Διεθνούς Αερολιμένα των Αθηνών το 2001. Επίσης έχει βραβευθεί στον διαγωνισμό του Η.Σ.Α.Π. το 2001 για την ανάπλαση του σταθμού του Πειραιά, καθώς και τιμήθηκε με το 2ο βραβείο ζωγραφικής στην «5η Συνάντηση Νέων Δημιουργών» που διοργάνωσε η Σχολή Βακαλό (2002). Από το 2003 έως σήμερα φοιτά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου στον τομέα της Χαρακτικής ενώ παράλληλα παρακολούθησε το εργαστήριο Γραφικών Τεχνών – Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου με καθηγήτρια τη Λεώνη Βιδάλη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις μέχρι σήμερα.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 24/5/2012]
Εράτια Μελετίου, Ζωγραφική
Η Εράτια Μελετίου γεννήθηκε στην Λευκωσία, Κύπρος το 1985. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στη Ελλάδα. Είναι τελειόφοιτη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 2/6/2011]
Θανάσης Παπαδόπουλος (TANO), Ζωγραφική
Το έργο ασχολείται με την πραγματικότητα, όπως θα μπορούσε να είναι πέρα από τα όρια των συνηθισμένων ανθρώπινων αισθήσεων. Η αντίληψη του Κόσμου μέσα από τα «μάτια» του κάθε ζωντανού όντος είναι διαφορετική και εξαρτάται από αυτό που οι αισθήσεις του επιτρέπει να γίνει αντιληπτό. Το έργο αυτό είναι μια προσπάθεια να προσεγγίσει άλλες πτυχές του τι ΕΙΝΑΙ, χρησιμοποιώντας τη διαίσθηση και τις τεχνικές μη κανονικής αντίληψη της πραγματικότητας. Οι παλαιότερες πνευματικές παραδόσεις της ανθρωπότητας είναι τα πιο κατάλληλα μέσα για αυτού του είδους της εξερεύνησης. Αυτές οι παραδόσεις είναι γνωστές στον σημερινό κόσμο ως Σαμανισμός και αυτό το έργο είναι μια εικαστική έρευνα στον τομέα αυτόν.
Ο Θανάσης Παπαδόπουλος (TANO) γεννήθηκε στην Καβάλα το 1978. Ξεκίνησε τη ζωγραφική από το Δημοτικό και graffiti στο Λύκειο. Είναι ένας από του πρώτους έλληνες καλλιτέχνες graffiti και έργα του εμφανίζονται στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις. Σπουδάζει ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και το έργο του αφορά την πνευματικότητα, τη σκέψη και τη φύση της ύπαρξης.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 2/6/2011]
Χρήστος Παπασωτηρίου, Ζωγραφική
Προθέσεις | Το έργο απεικονίζει το αποτέλεσμα μιας πράξης και υπονοεί την αντιστροφή της μέσω του «UNDO».
Ο Χρήστος Παπασωτηρίου γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1989. Σπουδάζει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 2/6/2011]
Αλίκη Σούμα, Ζωγραφική
Μέσα στο 2011 έκανα διάφορες σπουδές πάνω στη ζωγραφική. Αυτό που με απασχολούσε ήταν η έννοια του ζωγραφικού πίνακα ως έκθεμα μέσα σε ένα χώρο τέχνης. Το έργο είναι ένα κολάζ από τους ίδιους τους πίνακες και τις φωτοτυπίες τους, δηλαδή τα αντίγραφα.
Η Αλίκη Σούμα σπουδάζει στο τρίτο έτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε δυο ομαδικές εκθέσεις.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 2/6/2011]
Χριστίνα Φωτοπούλου, Βίντεο
Το έργο ασχολείται με την κατάσταση του εγκλωβισμού. Απεικονίζει την απόπειρα διαφυγής από έναν περιοριστικό παράγοντα. Το σώμα αδυνατεί να διαφύγει. Οι κινήσεις του βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ πάλης και ενός άτυπου χορού, χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις. Η αγωνία μετασχηματίζεται σε κάτι άλλο, ακαθόριστο, κατά καιρούς πολύχρωμο.
Η Χριστίνα Φωτοπούλου γεννήθηκε στη Μεσσηνία το 1982. Έχει πτυχίο στον τομέα των Γραφιστικών Τεχνών. Αυτήν την περίοδο φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο τμήμα ζωγραφικής. Παρακολουθεί μαθήματα Video–art και γλυπτικής.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 24/5/2012]

Διάρκεια: 17/6/2011 – 30/6/2011