Ο ηθοποιός Τάσος Αλατζάς μας συστήνει το πρώτο θεατρικό έργο του Άγγλου ηθοποιού και συγγραφέα Jim Sweeney το «Danny’s Wake» το οποίο έχει διακριθεί με το πρώτο βραβείο στο Fringe Festival του Εδιμβούργου το 1999.
Το «Danny’s Wake» είναι μια μαύρη κωμωδία και ανέβηκε σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση και μόνο για 10 παραστάσεις, τον Μάρτιο του 2011 στο Θέατρο Ακαδήμεια. Παίχτηκε επίσης στο Bob Festival 2011 στο Θέατρο Χώρα και στο Θέατρο Λιθογραφείο της Πάτρας σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Τάσου Αλατζά.
Η παράσταση επιστρέφει, ανανεωμένη και προσαρμοσμένη σε έναν μη θεατρικό χώρο, η παράσταση αφήνεται στην ιδιαιτερότητα του χώρου και παίρνει την μορφή ενός εικαστικού–θεατρικού δρώμενου.
Ο Μπίλλυ είναι υδραυλικός. Ο Πάτρικ είναι καθηγητής. Ο Ντάννυ είναι… νεκρός.
Το θέμα της είναι τόσο μακάβριο όσο και ανθρώπινο. Τρείς παιδικοί φίλοι, ο Μπίλλυ, ο Πάτρικ και ο Ντάννυ θα συναντηθούν μετά από πολλά χρόνια. Ήταν και οι τρεις οι καλύτεροι φίλοι μέχρι που τελείωσαν το σχολείο. Από τότε δεν έχουν ξανασυναντηθεί. Το πρόβλημα είναι πως ο ένας από αυτούς είναι νεκρός. Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως οι δυο που μένουν ζωντανοί, έχουν χάσει την επαφή μεταξύ τους εδώ και χρόνια. Ο Πάτρικ παντρεύτηκε κι έφυγε. Ο Μπίλλυ παντρεύτηκε, χώρισε και έμεινε. Το μόνο που τους ενώνει είναι η παιδική τους ηλικία. Έτσι αυτή η συνάντηση θα είναι άκρως εκρηκτική. Κατά την διάρκεια της νύχτας οι δύο «φίλοι» θα βρεθούν αντιμέτωποι, θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν και να βρουν τι πήγε «στραβά». Θα κάνουν αποκαλύψεις, θα γελάσουν, θα πιούν, θα τσακωθούν. Θα θυμηθούν πράγματα από το παρελθόν και θα ξεδιπλώσουν ολόκληρη τη ζωή τους. Οι παλιές πληγές θα ανοίξουν και οι ανησυχίες τους θα βγουν στο φως. Και, όλα αυτά, πάνω από το προσκεφάλι του νεκρού τους φίλου. Μέσα σε μια νύχτα θα δούμε την πραγματική τους ζωή, που έκρυβαν τόσα χρόνια.
Τελικά, ο χρόνος είναι αρκετός για να χωρίσει τις ανθρώπινες σχέσεις;...περισσότερα
Jim Sweeney, Συγγραφέας
Ο Michael James Dominic Sweeney γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1955 στο Μπόρμουθ της Αγγλίας. Γνωστός με το όνομα Jim Sweeney. Άγγλος ηθοποιός και κωμικός που έγινε γνωστός από τους αυτοσχεδιασμούς που εκτελούσε ως καλλιτεχνικό δίδυμο με τον Steve Steen. Όταν ήταν 11 ετών μετακόμισε με τους γονείς και τα τρία αδέρφια του στο Λονδίνο. Άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον για το θέατρο, όταν φοιτούσε στο Chapman College, ένα καθολικό σχολείο αρρένων. Την δεκαετία του ’70 ασχολήθηκε με θεατρικές παραγωγές και έκανε περιοδείες με τον συνεργάτη και φίλο του από το σχολείο Steen. Η πρώτη τηλεοπτική δουλειά του ντουέτου με τον τίτλο: Μικρά Αρμαντίλο, προβλήθηκε από το Κανάλι 4 ήταν μια κομεντί που απευθυνόταν σε παιδικό κοινό. Ακολούθησε μόνιμη συνεργασία στο σώου του Rory Bremner και το BBC, με το καλλιτεχνικό δίδυμο να παρουσιάζει κωμικά σκετς. Το 1987 ενσάρκωσε τον Samuel Taylor Coleridge σε ένα επεισόδιο της σειράς Black adder III, με τον Steen στον ρόλο του Λόρδου Βύρωνα. Εμφανίστηκε σε πολλά διαφημιστικά σποτ και πήρε μέρος σε μεγάλο αριθμό ραδιοφωνικών έργων και φαρσοκωμωδιών, με γνωστότερο το Any Bloke, όπου και είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Επίσης έκανε πολλές γκέστ εμφανίσεις σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Από το 1992 είναι μέλος της ομάδας Comedy Store’s Players. Εκτός από το βραβευμένο του έργο «Danny’s Wake (Ξενυχτώντας τον Ντάννυ)», το οποίο μεταφέρθηκε στο ραδιόφωνο με τη μορφή σειράς, ο Sweeney έγραψε τα έργα: «Η άρρωστη διάβαση», «Καμπίνα Πυρετού» και «Εγώ, εμού, εαυτού». Από το 1985 ο Sweeney πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, γεγονός που το 2005 τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα. Το 2008 η ασθένεια τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Τιμητικά συνεχίζει να θεωρείται μέλος της ομάδας Comedy Store’s Players. Σήμερα ζει μαζί με τη σύντροφό του και τις δυο του κόρες στο Wimbledon.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 24/5/2012]
Τάσος Αλατζάς, Ηθοποιός (Πάτρικ), σκηνοθέτης, επιμέλεια φωτισμού
Ο Τάσος Αλατζάς είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν». Έχει κάνει Φωνητική & θεατρικό τραγούδι με τις: Λ. Φρατζέα – Λ. Γιγάντε. Παρακολούθησε κύκλο σεμιναρίων με την Ανέζα Παπαδοπούλου και στο Φεστιβάλ Αθηνών (2007) σεμινάριο «Devised Theatre» με διδάσκοντα τον Albrecht Hirche. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Θ. Παπαθανασίου – Μ. Ρέππα, Π. Ζούλια, Π. Φιλιππίδη, Δ. Δεγαΐτη, Αλ. Κοτσοβούλου, Γ. Λυμπεροπούλου, Γ. Ιορδανίδη, Γ. Θεοδοσιάδη, Κ. Ρουγγέρη, Α. Καλογρίδη, Κ. Δαμάτη, Κ. Τσιάνο, Γ. Κιμούλη, Ελ. Μαβίλη, Αλ. Εσκενάζυ, Γ. Χατζιδάκη, Jean–Jacques Tesson, Δημ. Αδάμη, Διαγ. Χρονόπουλο, Στ. Αρκέντη. Έχει παίξει στις τηλεοπτικές σειρές: «Αέρινες Σιωπές» MEGA, «Έρωτας Κλέφτης» ANT1. Ήταν βοηθός σκηνοθέτη των Θ. Παπαθανασίου – Μ. Ρέππα στις παραστάσεις: «Να ζει κανείς ή να μην ζει» στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη», «Ράους» στο θέατρο «Πειραιώς 131», «Ο Φίλος Μου ο Λευτεράκης» περιοδεία καλοκαίρι 2010, «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα» στο θέατρο «Λαμπέτη», «Φούστα Μπλούζα» στο θέατρο «Πειραιώς 131». Το «Danny’s Wake» είναι η πρώτη του σκηνοθεσία.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 24/5/2012]
Σταύρος Καραγιάννης, Ηθοποιός (Μπίλλυ)
Ο Σταύρος Καραγιάννης είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Θ. Παπαθανασίου – Μ. Ρέππα, Στ. Κυριακίδη, Μ. Μανουσάκη, Κ. Αρβανιτάκη, Δ. Μαυρόπουλο, Ο. Γωνιάδη, Ν. Μαστοράκη, Π. Ζηβανό, Α. Σερμπάν, Δ. Κωνσταντινίδη, Δ. Χρονόπουλο, Γ. Ρήγα, Γ. Ιορδανίδη, Κ. Μπάκα. Έχει παίξει στις τηλεοπτικές σειρές: «Η Ζωή της Άλλης» (MEGA), «Κάρμα» (ΑΝΤ1),«Έχω Ένα Μυστικό» (ALPHA), «Γούγκερμαν» (ΑΝΤ1), «Ιστορίες του Αστυνόμου Μπέκα» (ALPHA), «Πάνω από το Νόμο» (ΑΝΤ1), «Δις Μαδιάμ» (ΑΝΤ1), «Γάμος με τα όλα του» (ΑΝΤ1), «Κόκκινο δωμάτιο» (MEGA), «Safe Sex» (MEGA).
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 24/5/2012]
Ελένη Καραμέρου, Σκηνικά – Κοστούμια
Η Ελένη Καραμέρου έχει συνεργαστεί με τα: Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Αλκμηνη, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Θέατρο Γκλόρια, Θέατρο Πορεία, Θέατρο Πράξη, Θέατρο Μεταξουργείο.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 26/10/2011]
Ερρίκος Μπελιές, Μετάφραση
Ο Ερρίκος Μπελιές γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκδόσει 6 ποιητικές συλλογές και έχει μεταφράσει 24 πεζογραφήματα και 69 θεατρικά έργα.
[Ενημέρωση βιογραφικού στις: 26/10/2011]